Δείτε όλα τα νέα

Εγκαινιάστηκε η 5η Triennale

P1010011

P1010018

P1010025

P1010028

P1010035

P1010036

P1010030

P1010031

Με την παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, η 5η Triennale Αρχιτεκτονική στην Κρήτη, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 18 Απριλίου 2013. Ώρες λειτουργίας : 08.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

Στην 5η Triennale αξιολογήθηκαν 87 συμμετοχές από την Κρήτη, την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και το εξωτερικό, με συνολικό αριθμό 149 έργων, συμμετοχές αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, υλοποιημένες μελέτες και μη υλοποιημένες. Η αξιολόγηση της επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την επιλογή 63 έργων συνολικά τα οποία και εκτίθενται. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να δει και Διπλωματικές εργασίες φοιτητών με θέματα από την Κρήτη.

Τα μέλη της Επιτροπής ήταν :

Δημήτρης Τσακαλάκης 
Αρχιτέκτων Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ηλίας Ζέγγελης Αρχιτέκτων Καθηγητής στο Berlage Institute του Rotterdam

Παναγιώτης Τουρνικιώτης Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 

Γιώργος Τζιρτζιλάκης Αρχιτέκτων Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλία

Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη τόνισε μεταξύ άλλων : "Οι εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου αναπαριστούν μια κατά συνθήκη ουτοπία ξεχωρίζοντας έργα, μοναδικά και σπάνια σημεία, μέσα από το συνολικό καμβά των πόλεων και του τόπου με τα γνωστά προβλήματα και τον αποσπασματικό τους χαρακτήρα. Είναι, όμως, μια ουτοπία που θα μπορούσε να έρθει και επιδιώκεται η πραγμάτωσή της μέσα από την προβολή της στο ευρύ κοινό. Παρόλο που η αρχιτεκτονική εκτίθεται διαρκώς μπροστά μας, μόνο σε μια έκθεση μπορεί να τονιστεί το αληθινό δημιουργικό δυναμικό, εκείνο που κοσμεί τον τόπο και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για ένα καλύτερο κτισμένο περιβάλλον. Ειδικότερα, οι εκθέσεις που τονίζουν τη σχέση αρχιτεκτονικής και τόπου επιτελούν ένα ακόμα σκοπό, την ανάδειξη της ιδιατερότητας μέσα σε ένα κόσμο όπου ο μορφολογικός διεθνισμός και το παγκοσμιοποιημένο στυλ ισχυροποιούνται με την αρωγή των μέσων ενημέρωσης. Σε αντίθεση, λοιπόν, με το μεγαλεπίβολο και το «διεθνές», όπου η αρχιτεκτονική επιδίδεται σε μια αυτοαναφορική και τεχνολογική παρουσία, η 5η Triennale Αρχιτεκτονικής στην Κρήτη προβάλλει μια στάση με προοπτική τόσο συνολική όσο και ρεαλιστική για τον ιδιαίτερο Κρητικό τόπο και τη Μεσογειακή πόλη.  Η συλλογή των έργων αναδεικνύει ουσιαστικά την τοπική προβληματική και αποτελεί συζήτηση για τη δημιουργία σημείων αναφοράς που μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως πρότυπα είτε ως αφετηρίες συζήτησης και προβληματισμού. Τονίζεται το έργο δημιουργών που μέσα από ζυμώσεις και μεταλλάξεις έφτασαν σε μια προσωπική άποψη που αφηγείται τη σχέση της παράδοσης και του νέου. Τα έργα είναι αυθεντικά και συγκροτημένα, με σεβασμό στη μνήμη, την παράδοση και στην υλικότητα του τόπου, καθώς και την ιδιαίτερη αίσθηση του περιβάλλοντα χώρου. Αυτά τα συστατικά συνθέτουν το ιδιαίτερο τοπίο που αποτελεί την κτιριακή «ψυχή» της Κρήτης και το πνέυμα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ είναι στην ευχάριστη θέση να συνεχίζει να στηρίζει αυτήν την σημαντική εκδήλωση, το θεσμό που επιδιώκει την ανάδειξη μιας αρχιτεκτονικής με διακριτά χαρακτηριστικά και να βρίσκεται στο πλευρό των δημιουργών που εργάζονται με συνέπεια και επιμέλεια για να ανεβάσουν τη χωρική ποιότητα ζωής της Κρήτης. Η ενθουσιώδης συμμετοχή, ακόμα και μέσα σε περιόδους κρίσης είναι χαρακτηριστικό της διάδοσης και της σημασίας της και οι δημοτικοί φορείς σαν κοινωνικός «ενισχυτής» οφείλουμε να στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που ευνοούν πρακτικές που δίνουν πολιτισμό και χαρακτήρα στον τόπο μας."