Δείτε όλα τα νέα

Εγκαινιάστηκε η Βιβλιοθήκη του ΚΑΜ

VIVLIO CAM 07    VIVLIO CAM 08

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, η βιβλιοθήκη του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ του Δήμου Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ κ. Νάνσυ Αγγελάκη ανέφερε :

VIVLIO CAM 09«Απόψε εγκαινιάζουμε μαζί, ένα έργο παιδείας και πολιτισμού, υλοποιημένο από την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.- Κ.Α.Μ. Πρόκειται για τη θεματική βιβλιοθήκη του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Οι παλιότεροι γνωρίζουν αυτό το χώρο απλά ως "Μεγάλο Αρσενάλι".

[Μεγάλο όχι μόνο λόγω του όγκου του, αλλά και της ιστορίας του. Μεγάλο γιατί αντιστάθηκε σε μια σειρά από κατακτητές, από φθορές, από αμέλειες. Μεγάλο γιατί πορεύτηκε μαζί με τους κατοίκους του στο πέρασμα των χρόνων: Από καθαρά χρηστικό οικοδόμημα επί Ενετοκρατίας, μετατράπηκε σε σχολείο για τα Ελληνόπουλα επί Τουρκοκρατίας, ή σε νοσοκομείο και δημαρχείο κατά τα νεότερα χρόνια. Κάθε εποχή άφησε τα ιδιαίτερα σημάδια της όχι μόνο στην πόλη των Χανίων, αλλά και στο Μεγάλο Αρσενάλι αυτό καθαυτό. Έτσι, κατά τη μεταπολεμική περίοδο, έπεσε θύμα κι αυτό των περιστάσεων - αφέθηκε κι ερειπώθηκε.

Σήμερα, κόντρα στα σημεία των καιρών, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στέκεται δίπλα και πάνω μας, σα φάρος πολιτισμού. Φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσκαλεί κάθε Χανιώτη, κάθε Χανιώτισσα, κάθε πολίτη του κόσμου.

Κι έφτασε η στιγμή που θα φιλοξενήσει και τη βιβλιοθήκη του. Τα βιβλία, ήρθε ο καιρός να λάβουν τη θέση τους στον ιστορικό αυτό χώρο, να αναδειχθούν και να φωτίσουν. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη πόλη - τα Χανιά-, δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος - το Μεγάλο Αρσενάλι-.]

Η θεματική βιβλιοθήκη ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, αποτελούμενη από βιβλία, περιοδικά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παρακαταθήκη των εκδηλώσεων που φιλοξενήθηκαν στον ευρύτερο ιστορικό χώρο. Επιπλέον, σε μια προσπάθειας "παντρέματος " του παραδοσιακού με το νέο, οι χρήστες της βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσω διαδικτύου και σε ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Η ιδέα της ίδρυσης μιας θεματικής βιβλιοθήκης, γεννήθηκε από την επιθυμία να υπάρχει μια μόνιμη δράση εντός του χώρου του Κ.Α.Μ., μια δράση που θα απευθύνεται τόσο στους φοιτητές της πόλης μας, όσο και στους κατοίκους της. Πλέον, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν πρόσβαση στη γνώση και στην ενημέρωση όχι μόνο μέσω των βιβλίων, αλλά και μέσω του πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού.

Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας με τη δωρεάν παραχώρηση βιβλίων. Και δε θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω δημοσίως το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον επίκουρο καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ουγγρίνη για τη βοήθεια που μας προσέφεραν.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, εγκαινιάζουμε απόψε. Από εδώ θα ταξιδέψετε στη χώρα της Αρχιτεκτονικής, των Καλών Τεχνών και του Περιβάλλοντος. Ελπίζουμε ότι θα μείνετε ευχαριστημένοι και θα αγκαλιάσετε τη νέα βιβλιοθήκη της πόλης μας.

VIVLIO CAM 03Από τη μεριά του ο επίκουρος καθηγητής κ. Κώστας Ουγγρίνης επεσήμανε πως :

 

«το Κ.Α.Μ. ήταν και είναι πάντα ένας θεσμός που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των πολιτών και των επισκεπτών των Χανίων.

 

Γι’ αυτό και η λειτουργία της έκθεσης είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από σημαντική».

 

 

 

 

 

VIVLIO CAM 04Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών κ. Ανδρέας Γιακουμακάτος, μίλησε με θέμα “Αρχιτεκτονική και μεγάλο κοινό: Φίλοι ή Εχθροί;”.

Μια διάλεξη με αφετηρία το βιβλίο του Αλέξη Τζομπανάκη “Labirinti Mediterranei” για την αρχιτεκτονική της Μεσογείου και του τόπου μας και τη σχέση της με το μεγάλο κοινό.

 

 

VIVLIO CAM 02

Ο κ. Αλέξης Τζομπανάκης