Logo

Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών


PAIDI DIASTIMA 01Την Κυριακή 13 Απριλίου, στις 19:00, σας προσκαλούμε στο ΚΑΜ στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα η
"Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών"η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο "Το ΚΑΜ των Παιδιών για την Τέχνη και την Επιστήμη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα 57 βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από τοδιεθνή διαγωνισμό με τίτλο Humans in Space Youth Art (HiSYAC), για νέους καλλιτέχνες 10-18 χρόνων, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών (LPI: LunarandPlanetaryInstitute) και η Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA: UniversitiesSpaceResearchAssociation) από το 2010 και ανά δύο χρόνια, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA: NationalAeronauticsandSpaceAdministration), το Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR: DeutschesZentrumfürLuftundRaumfahrt) και άλλους διεθνείς φορείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής σε μουσεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

PAIDI DIASTIMA 04

          Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που συμμετείχαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με την ίδια θεματολογία. Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και των Λυκείου, ηλικίας 10-18 ετών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να μάθουν για το διάστημα, να εμπνευστούν από αυτό, να φανταστούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην εξερεύνησή του από τον άνθρωπο και δημιουργικά να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους μέσα από τη ζωγραφική, προωθώντας ένα ανοιχτό διάλογο για το μέλλον.

PAIDI DIASTIMA 02

Συνολικά συμμετείχαν 31 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Κρήτης με 112 έργα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την έμπρακτη υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρεια Κρήτης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών καθώς και των μελών της κριτικής επιτροπής.

PAIDI DIASTIMA 03

Στην επιτροπή συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

-          Χρυσαυγή Αμπελικάκη, ζωγράφος.

-          ΟΑδριανός Γολέμης, γιατρός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA: European Space Agency) και ερευνητής στο σταθμό Concordia στην Ανταρκτική για το 2014.

-          ΗΣτέλλα Κουκουλάκη, ζωγράφος και καθηγήτρια τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση.

-          Η JancyMcPhee, Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Humans in Space Youth Art Competition (HiSYAC), ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο για τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής.

-          ΗΑντζέλικα-Μαρία Μέρου, μαθήτρια Λυκείου που διακρίθηκε με δύο βραβεία στο διαγωνισμό HiSYACτο 2012 ανάμεσα σε 2076 συμμετοχές.

-          ΟΓεώργιος Σταυρουλάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Πραγματοποιήθηκε μια αρχική διαδικασία επιλογής από τις 112 συμμετοχές σύμφωνα με τον όρο του διαγωνισμού που επέτρεπε σε κάθε σχολική μονάδα να συμμετάσχει με 1-3 έργα. Η κριτική επιτροπή παρέλαβε τελικά 76 συμμετοχές που διαγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες, με βάση τις ηλικιακές ομάδες 10-12 ετών και 13-18 ετών, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης:

 1. 1.     Αισθητική: Σχήματα, χρώματα, υφές και αναλογίες που εμπλουτίζουν τη σύνθεση.
  1. 2.     Δεξιότητα: Τεχνική και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.
  2. 3.     Μήνυμα: Η ύπαρξη μιας ιστορίας ή ενός μηνύματος που θέλησε να μεταδώσει ο καλλιτέχνης.
  3. 4.     Δημιουργικότητα: Η πρωτοτυπία της ιδέας.
  4. 5.     Συσχετισμός με τα ερωτήματα του διαγωνισμού:"Πώς θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον την επιστήμη και την τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος; Τι μυστήρια θα ανακαλύψουμε στην πορεία;"      
  5. 6.     Έκπληξη: Ο βαθμός στον οποίο το έργο αποτελεί μια έκπληξη, στο σύνολό του, σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του διαγωνισμού.

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα των νικητών και θα απονεμηθούν συνολικά 7 βραβεία και 12 επαίνοι στις συμμετοχές που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Η τελετή θα ξεκινήσει με τη βράβευση των παιδιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό αυτό. Παράλληλα θα βραβευτούν και οι ελληνικές συμμετοχές στον παγκόσμιο διαγωνισμό Humans in Space Youth Art Competition.

 

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παπαμαστοράκη, Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη.

Τη συνολική επιμέλεια των δράσεων έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Λιάπη, η οποία είναιη επίσημη συνεργάτιδα του HumansinSpaceYouthArtCompetition στην Ελλάδα.

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.