Δείτε όλα τα νέα

Kαλό ταξίδι, Κύριε Le Corbusier

“Kαλό ταξίδι, Κύριε Le Corbusier”

Σε ζεστή μεσογειακή ατμόσφαιρα το κλείσιμο της της δέσμης εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/LeCorbusier- XANIA» και μια προσπάθεια αποτίμησής της.

Ατμόσφαιρα μεσογειακής γιορτής στο «κλείσιμο» των εκδηλώσεων

LECO FINAL 01  LECO FINAL 02  LECO FINAL 03

LECO FINAL 04  LECO FINAL 05  LECO FINAL 06

LECO FINAL 08  LECO FINAL 09  LECO FINAL 10

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Αυγούστου, ημέρα θανάτου του LeCorbusier, η δέσμη εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/LeCorbusier – XANIA” σε σύλληψη, επιστημονική επιμέλεια και οργάνωση της Αμαλίας Κωτσάκη (επίκουρης καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης)   με μια εκδήλωση - συνδιοργάνωση του ΚΑΜ και Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων - που περιέλαβε ένα σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο, βραβεύσεις, μπαζάρ και χάπενιγκ,στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ κ. Γιώργος Βαρουδάκης, η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων κ. Στέλλα Κουτσουπάκη και η επιστημονική επιμελήτρια της δέσμης εκδηλώσεων κ. Αμαλία Κωτσάκη.

Στο πρώτο μέρος βραβεύθηκαν τα παιδιά που μετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις της δέσμης και στο διαγωνισμό ζωγραφικής «Το δικό μου μοντέρνο καλύβι στη Θάλασσα» και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στις εκπαιδευτικούς που οργάνωσαν τις δράσεις κκ. Αννα Νεμπαυλάκη, Δανάη Κουτσουπάκη και Ελίνα Μαυρομάτη και στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής που συνεργάστηκαν μαζί τους κκ. Αλεξάνδρα Βλαζάκη, Δανάη Νικολουδάκη, Λευτέρη Παπαμιχελάκη. Επίσης τιμήθηκαν οι φοιτητές που μετείχαν με έργα τους στην έκθεση «Παρακαλώ καθίστε Κύριε LeCorbusier» καθώς και οι φοιτητές που μετείχαν εθελοντικά για την οργάνωση των δράσεων (γραφικά – Ελίνα Τζανάκη). Τιμητική διάκριση από τον Δήμο Χανίων παρέδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη στον Δημήτρη Σεργεντάκη, το οποίου το κάθισμα το οποίο σχεδίασε γι ανα συμμετάσχει στην έκθεση διακρίθηκε με Α Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό design.

Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο και ειδικότερα στην ΑΝΕΚ που υπήρξε χορηγός μεταφοράς της έκθεσης.

Ακολούθησε σύγχρονο μουσικοχορευτικό δρώμενο μέσα στο cabanonτου LeCorbusierκαι παράλληλη προβολή σε εξωτερική οθόνη που περιλάμβανε μια σύγχρονη χορογραφία ειδικά για την περίσταση, αφιερωμένη στον άνθρωπο, το έργο και το σύμβολο Le Corbusier θα αποδόθηκε από τον Ταξιάρχη Βασιλάκο. Στη συνέχεια, το ξύλινο cabanon μετατράπηκε σε μουσική σκηνή που μας ταξίδεψε στη Μεσόγειο, πηγή έμπνευσης αλλά και γαλήνης για τον Le Corbusier. Ακούστηκαν παραδοσιακοί ήχοι της Μεσογείου τραγουδισμένοι σε γαλλικά, ελληνικά, αραβικά, ισπανικά αλλά και ιταλικά από την Ξανθούλα Ντακοβάνου, με Στέφανο Φίλο στο βιολί, Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και Ταξιάρχη Βασιλάκο στο ακκορντεόν.

Το μουσικοχορευτικό δρώμενο κατέληξε στη θάλασσα, στο κατάστρωμα ενός ιστιοπλοίκού με πλήθος κόσμου να σιγοτραγουδά αγκαλιάζοντας το μισεμό του Le Corbusier.

Τούτη την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός δοκιμίου με θέμα «LeCorbusier: Συναντήσεις με τη Μεσόγειο» με διεθνή επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει σχετική ημερίδα τον προσεχή Οκτώβριο και έκδοση του ΚΑΜ με τα βραβευμένα δοκίμια.